Clasificarea peleților

pret peleti ieftini cost producator

Împărțirea peleților pe clase de calitate reprezintă un avantaj major pentru consumatorul final, deoarece acesta va ști, conform cu această categorisire, tipul de peleți de care are nevoie pentru o anumită întrebuințare.

Clasa A1 reprezintă peleții cu cea mai înaltă calitate, potriviți pentru utilizarea în sectorul rezidențial.

Această clasă de peleți este recunoscută pentru cantitatea redusă de cenușă rămasă în urma arderii, dar și pentru căldura de mare intensitate eliberată de aceștia.

Producția de peleți din Clasa A1 începe prin reducerea lor ca dimensiune, urmată de uscare. Materialul este apoi extrudat sub presiune mare, rezultând un produs finit cilindric de dimensiuni mici, cu un diametru cuprins între 6 și 8 mm și o lungime de până la 40 de mm.

Peleți din Clasa A1

Pentru ca beneficiarul final să fie sigur de calitatea sub care se înscriu peleții, acesta va trebui să țină cont de anumiți factori determinanți. Caracteristicile ce reprezintă Clasa A1 a calității peleților sunt după cum urmează:

  • umiditatea conținută trebuie să fie mai mică sau egală cu 10% din greutate;
  • cenușa conținută trebuie să reprezinte 0,7% sau mai puțin din greutate;
  • durabilitatea trebuie să fie mai mare sau egală cu 97,5% din totalul masei;
  • conținutul de micro-granulații trebuie să fie mai mic sau egal cu 1% din cantitatea totală;
  • valoarea calorică înaltă trebuie să fie egală sau să depășească 18,6 MJ/kg;
  • densitatea în vrac trebuie să măsoare între 600 kg/mc și 750 kg/mc.

Peleți din Clasele A2 și B

Cererea tot mai mare de la nivel global forțează sectorul de regenerare energetică să dezvolte noi strategii în căutare de soluții.

Ca parte a energiei regenerabile provenite din surse curate, regăsim și biomasa solidă, formată din peleți produși din mase lemnoase provenite de la industria prelucrătoare a lemnului și din resturi vegetale urbane și agricole.

Standardul ISO 17225-2:2021 este menit să clarifice și să determine clasele de calitate și specificațiile peleților pentru uz industrial și non-industrial. Clasele cărora li se aplică acest standard sunt A1, A2 și B, garantându-se astfel calitatea peleților în rețeaua de distribuție – de la producție, până la livrarea către consumatorul final.

Peleții din Clasa A2 sunt utilizați îndeosebi în sectorul comercial, în instalații de mari dimensiuni. Aceștia se diferențiază de peleții din Clasa A1 printr-un conținut mai ridicat de cenușă și un posibil conținut de nitrogen.

Peleții din Clasa B sunt utilizați în sectorul comercial și în cel industrial. Aceștia produc o mare cantitate de cenușă, pot conține impurități și au o putere calorică mai mică.