Calitatea peleților

peleti buni timis putere calorica

Înainte de a porni în specificarea unor detalii privind peleții, trebuie menționat faptul că în anul 2011, Uniunea Europeană introducea un nou standard, EN 14961-2 care certifică tipul de peleți.

Clasificarea peleților conform cu standardul elaborat de Uniunea Europeană trebuie să îndeplinească anumite criterii de bază pentru a putea fi încadrată corespunzător.

Acest standard european EN 14961-2 acoperă peleții de lemn produși din următoarele materii prime:

◉ din lemn cu proveniență din păduri, plantații și păduri virgine;

◉ din produse secundare și reziduuri provenite din industria procesatoare a lemnului;

◉ din lemn uzat.

Standardul european pentru peleți

În notele explicative din documentația elaborată pentru standardul EN 14961-2 se specifică în clar faptul că lemnul provenit de la demolări nu se încadrează în acest standard.

Nici peleții proveniți din procese termochimice cu rol de reducere a cantității de apă și a substanței volatile a biomasei (cunoscuți de asemenea drept peleți negrii), nu servesc deloc acestui standard european. Aceștia sunt obținuți prin torefacție, un pre-tratament aplicat biomasei lemnoase cuprins între 200 și 300 de grade Celsius.

În majoritatea lor, peleții sunt produși din rămășițele operațiunilor tradiționale de exploatare a lemnului precum cea din fabrici de cherestea sau din operațiuni de manufacturare a produselor finite din lemn.

Totuși, materialele provenite din aceste exploatări poate fi utilizat numai până într-o anumită măsură. Sursele de cea mai bună calitate sunt provenite din reziduuri fără scoarță ori cu cât mai puțină.

Totodată, lipsa de conținut de cenușă din aceste reziduuri reprezintă un mare plus.