Peleții, un mod economic de încălzire

peleti trifoi energy

Peleții reprezintă un combustibil solid și consistent ce corespunde cerințelor de utilizare a energiei verzi.

Peleții se prezintă sub forme de granule mici, cilindrice, fiind considerați ușor de manevrat și de depozitat. Aceștia sunt potriviți totodată pentru sistemele automate de manipulare a combustibilului.

Peleții sunt produși din materiale 100% naturale, ce conțin un grad scăzut de umiditate. Provenind din surse regenerabile, peleții sunt o alternativă la încălzirea clasică, reprezentând totodată o soluție ecologică, ieftină și sustenabilă.

Peleții pot fi produși din materiale precum resturi de lemn, paie, tulpini, frunze și alte materiale vegetale. Producerea de peleți nu necesită lianți ori aditivi deoarece în materia primă utilizată se găsesc rășini naturale.

Depozitarea și protecția peleților

Peleții certificați ce se încadrează în clasele superioare de calitate necesită sisteme de depozitare închise, precum silozuri sau unități de depozitare specializate, pentru a le ține departe de umiditate.

Depozitarea nu reprezintă întotdeauna un proces ușor, deoarece trebuie respectate anumite specificații pentru ca peleții să fie păstrați în condiții optime. Pentru a evita probleme precum producerea de reacții fizice, chimice sau biologice, păstrarea biomasei solide formate din peleți trebuie să fie realizată corespunzător.

Un efect nedorit ce se poate produce în timpul depozitării este reprezentat de emisia de gaze, în special cea de monoxid de carbon. Pentru evitarea emisiilor de gaze este necesar ca spațiul de depozitare să fie bine ventilat, cu spații dedicate evacuării gazelor.

Pentru un grad suplimentar de protecție împotriva efectelor nedorite ale emisiilor de gaze, este recomandată instalarea unor detectoare de monoxid de carbon. Sunt necesare, de asemenea, instalații de măsurare a temperaturii, pentru a se evita creșterea necorespunzătoare a căldurii.

Pentru evitarea accidentelor, se recomandă mânuirea peleților cu atenție, utilizând un echipament de protecție corespunzător în incinta spațiilor de depozitare.

Praful eliberat de peleți în spațiile de depozitare poate să provoace probleme respiratorii dacă acesta este inhalat. Totodată acesta poate reprezenta un factor risc în declanșarea incendiilor.